Insights / SEO
Shopify SEO-guide for nybegynnere
Hvordan skal man egentlig gripe Shopify-SEO an?
Dette blogginnlegget gir deg den komplette guiden for å komme i gang.
Innholdsfortegnelse
Steg #1: Den tekniske delen av Shopify SEO
Første skritt på ditt Shopify SEO-eventyr er den tekniske delen. Dette er også den viktigste. Det er nemlig avgjørende for din nettbutikks suksess at du har kontrollert noen helt grunnleggende elementer, slik at Google kan crawle siden din og forstå hva den handler om. Her er noen punkter for å hjelpe deg med dette:
Velg én – og kun én – domene
Når din nylig lanserte Shopify-butikk er live, skal du i gang med Shopify SEO. Det første trinnet er å velge en foretrukken versjon av ditt domene for søkemotorindeksering og rangering. Med et super fancy ord, som mest er ment for ordbøker og nyutdannede, ville man kanskje kalle det domenekanonisering.
Men når det kommer til Shopify SEO, er de tunge og faglige beskrivelsene ikke så viktige. I virkeligheten handler det bare om at du sørger for at din nettbutikk kun kan finnes under ett navn. For eksempel kan din nettbutikk være tilgjengelig på:
- com
- eksempel.no
- myshopify.com
Årsaken? Google er ikke alltid den kvikkeste søkemotoren på PC-skjermen, og derfor nytter det ikke at du har din nettbutikk tilgjengelig på forskjellige URL-er. På sånn fint Shopify SEO-språk ville det kalles et dupliseringsproblem. Som oftest kan Shopify selv skille mellom din foretrukne URL, hvorhen all aktivitet så dirigeres. Men det er rent gjetting. Så for å være på den sikre siden, bør du heller agere Shopify SEO-GPS og nøye deg med å holde nettbutikknavnet ensrettet.
Sørg for å ha en logisk oppbygning av din nettbutikk
Et annet vesentlig punkt når det kommer til Shopify SEO, er strukturen. Alle nettsteder bør ha en gjennomsiktig, naturlig og logisk oppbygning som gir mening for både mennesker og roboter. Uansett om det er menneskeøyne eller crawlere som skal gjennomgå siden din.
Dette punktet av Shopify SEO-strategien er avgjørende for at din nettbutikk er lett å navigere, men også fordi det øker rangeringsstyrken. På godt fagspråk kalles det link equity, og står egentlig bare for sidens troverdighet.
Din Shopify SEO-struktur kunne for eksempel se slik ut:
Skill variantene fra hverandre
Det siste tekniske rådet innen Shopify SEO er å skille variantene fra hverandre og separere forskjellige typer av samme produkt. Det vil si, hvis du har et skjørt med bananmønster som én av dine varer, og det både finnes i lilla og rødt, så opprett en side for hver enkelt.
Resultatet er at du vil få det som kalles en parameterisert URL. Altså, hvor det vil være angitt en verdi i URL’en som uttrykker at det er flere typer av denne varen. Det kan for eksempel se slik ut:
eksempel.no/produkter/bananskjørt?variant=41126125207712
Steg #2: Søkeordsdelen av Shopify SEO
Et annet viktig skritt i Shopify SEO-reisen er å ha søkeordene i orden og valgt. Det er et absolutt must for deg som tar nettbutikken din seriøst. De fleste nettbutikker består av kategori- og produktsider, og det er disse du bør optimalisere, slik at Googles crawling-mekanisme kan finne og forstå dem. Men hvordan gjør du det best? Her er noen råd:
Finn søkeord passende til din Shopify SEO
Du kan finne søkeord på forskjellige måter, men å bruke et søkeordsforskningsverktøy som Ahrefs’ Keywords Explorer er det beste utgangspunktet. Så skriv inn noen brede søkeord som er relatert til produktene dine, og se gjennom fanen “Matchende termer”.
Hvis du for eksempel selger oster, kan noen matchende søkeord være “ostebutikk”, “osteoppskrift” eller “god smelteost” – alle er tenkte eksempler.
Opprett tilsvarende kategorier
Neste steg i Shopify SEO-strategien er å matche noen av dine produkt- og kategorisider med de populære søkeordene du nettopp har funnet. For eksempel, hvis du allerede har en kategori for “hvitløksoster”, er det ingen grunn til å lage en ny side for å målrette søkeordet “hvitløksost”.
Dertil skal du også vite at du ikke trenger å opprette kategorier for dine merkevarer. Folk vil selv søke etter “Nike sko” fremfor “sort og hvit gummisko”, så her gir det ikke mening å være altfor kreativ. Men hvis du har noen generiske varer hvor merket ikke er viktig, kan det være fordelaktig. Akkurat denne delen av Shopify SEO-tilnærmingen avhenger både av bransje og søkeintensjon, for eksempel er det ikke relevant hvis du nettopp selger oster.
Steg #3: On-page SEO
Suksess! Nå har du to steg bak deg når det gjelder å SEO-optimalisere Shopify. Så det er tid for on-page SEO! Nå når du har identifisert hvilke termer og uttrykk du skal målrette med sider i butikken din, er det tid for å optimalisere nettstedet ditt etter dette. Her bør du få tak i en dyktig tekstforfatter eller skrivetalent, som kanskje til og med har erfaring med Shopify SEO-optimalisering. Slik gjør du (eller de):
Optimaliser metatitler og -beskrivelser
Innen Shopify SEO-optimalisering er det naturligvis også viktig hvordan dine produkter fremstår på SERP-en. Det er utstillingsvinduet utad, hvor du skal sørge for at alle som googler har lyst til å besøke nettstedet ditt. Disse kalles metatitler og -beskrivelser. I Shopify skal du velge en av dine produkt- eller kategorisider, finne punktet “Preview”, klikke på “Rediger nettsted SEO”, og igjen klikke for å redigere metaopplysningene der.
Dette punktet av Shopify SEO-strategien kan dog være litt vanskelig, for hvordan skriver man egentlig en killer-overskrift og en enda bedre beskrivelse? Det er veldig naturlig å bruke noen generelle maler, for det er de færreste som har ressurser til å sitte og skrive hundrevis av disse. Men på spesielle flaggskipprodukter er det allikevel anbefalt. Og til det formålet er altså her et par huskeregler:
Skriv unike kategori- og produktbeskrivelser
Produkt- og kategoribeskrivelser hjelper brukere og søkemotorer med å lære mer om siden, så det er nyttig å SEO-optimalisere hver side med unik tekst i Shopify.
Noen nettbutikker tar snarveier og bruker de samme produktbeskrivelsene på tvers av en bestemt kategori. Det er her du må skille deg ut fra mengden og gjøre det bedre! Google kan nemlig raskt oppdage duplisert innhold, og det vil påvirke din rangering negativt.
Her er noen råd til hvordan du skriver en perfekt beskrivelse som er effektiv i forhold til Shopify SEO:
- Svar på kundenes potensielle spørsmål i produktbeskrivelsene
- Snakk om ting kundene er interessert i
- Bruk enkle ord
Det tar selvfølgelig tid å skrive unike beskrivelser for hver produkt- og kategoriside, så når du virkelig setter i gang med din Shopify SEO-plan, kan det være fornuftig å prioritere dine viktigste sider først.
Bruk Schema Markup i Shopify SEO
Schema Markup er en grunnleggende del av Shopify SEO, fordi det får nettbutikken din til å skille seg ut fra resten av søkeresultatene på Google. Fordelen er åpenbar: Iøynefallende sider får flere klikk, og det betyr mer trafikk. Her går vi ikke i detaljer, men vi har tidligere skrevet et blogginnlegg om hvordan du kommer i gang.
Bli klokere på hvordan du kombinerer Schema Markup med Shopify SEO.
Les mer herOptimaliser bilder
Alt-tekst (alternativ tekst) er det beste utgangspunktet for bildeoptimalisering når du jobber med Shopify SEO. Det hjelper søkemotorer med å forstå emnet for et bilde og er en stor hjelp for kunder med skjermlesere.
For å legge til alternativ tekst i Shopify, klikk på et bilde og trykk på “Legg til alt-tekst”.
Det kan også lønne seg å bruke beskrivende filnavn for bildene dine. For eksempel, hvis du har et foto av en ost på en produktside, er hvitløksost.jpg bedre enn IMG785476.jpg når det gjelder SEO for Shopify.
Til slutt, under dette punktet i Shopify SEO-planleggingen, bør du være oppmerksom på størrelsen på bildefilene. Tunge bilder forsinker innlasting av sidene dine, noe som kan skade plassering og brukeropplevelse. Du kan bruke apper som Crush.pics for å komprimere bildene dine før du laster dem opp til Shopify.
Steg #4: Content marketing som del av Shopify SEO
“Content is king” har du sikkert hørt kastet rundt og brukt av forskjellige markedsførere. Og det er faktisk noe i det. Spennende innhold er en integrert del av en vellykket Shopify SEO-strategi, og nettbutikker har noen av de beste mulighetene innen content creation. La oss se nærmere på noen av dem.
Blogs
Å blogge om spørsmålene og emnene potensielle kunder søker etter, er et smart trekk innen Shopify SEO og tiltrekker mer målrettet søketrafikk til butikken din. Igjen kan du stole på Ahrefs’ Keywords Explorer. Slik gjør du:
- Skriv inn et par brede termer relatert til produktene dine
- Gå til fanen “Matchende vilkår”
- Bytt til fanen “Spørsmål”
For eksempel, hvis du selger oster, kan du skrive inn “hvitløksoster”, “smøreoster” og lignende alternativer. Et godt tips ville da være at Ahrefs spytter ut relevante spørsmål som kan være grunnlaget for blogginnlegget ditt. For eksempel: “Hvilken ost skal jeg servere til ostebordet?”
Produktvideorecensioner
Folk ser ofte anmeldelses- og sammenligningsvideoer for å finne ut hvilket produkt de skal kjøpe. Er det også tilfellet for produktene du selger? Da kan du vurdere å lage dine egne og laste dem opp til Youtube som en del av din Shopify SEO-strategi.
Steg #5: Linkbbuilding
Trenger du hjelp til
Shopify SEO?
Få Jacob til å hjelpe deg.
Klar for å oppnå
merkbare
resultater?
Bli kontaktet for en uforpliktende prat
om dine muligheter.